15-03-11

Gemeenschapsonderwijs mag zelf over hoofddoek beslissen

gemeenschapsonderwijs,hoofddoek,verbod,Hoboken,AntwerpenHet gemeenschapsonderwijs is bevoegd om het dragen van hoofddoeken op school te regelen. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist.

De Raad van State had een algemene hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs in maart 2010 geschorst. Dat verbod was voorzien voor 1 september 2011, maar de Raad wilde eerst uitmaken wie bevoegd is om over een verbod te oordelen.

Daar heeft het Grondwettelijke Hof nu een uitspraak over gedaan. Volgens het Hof is het gemeenschapsonderwijs daarvoor zelf bevoegd. 

Schorsing
Voorlopig verandert er echter niets aan de schorsing van het verbod. Door de uitspraak van het Grondwettelijk Hof kan de Raad van State zich over de inhoud van de beslissing uitspreken. Een uitspraak ten gronde zal duidelijkheid in dit dossier brengen.

Aanleiding voor het verbod waren problemen in enkele Antwerpse scholen in 2009. In de athenea van Antwerpen en Hoboken werd daarom beslist dat niemand nog een hoofddoek mocht dragen. Sinds 1 september 2009 staat in het schoolreglement van die twee scholen dat het dragen van levensbeschouwelijke kentekens verboden is.

Daarop wilde het gemeenschapsonderwijs een algemeen verbod op het dragen van 'levensbeschouwelijke kentekens' invoeren in al zijn scholen. 

Tevreden
'Wij zijn tevreden dat het Grondwettelijk Hof onze bevoegdheden in deze materie erkent', zegt Raymonda Verdyck van het gemeenschapsonderwijs. 'Met respect voor de Raad van State ondernemen wij nu geen nieuwe stappen en doen wij geen verdere uitspraken.' Het is nu wachten op de verdere behandeling van het dossier voor de Raad van State, aldus Verdyck.
Bron: De Standaard 

De commentaren zijn gesloten.