27-01-11

Het eerste earthship in Hoboken

Europese jongerenhoofdstad,earthship,Michael Reynolds,Hoboken,AntwerpenAntwerpen is dit jaar Europese jongerenhoofdstad. Daarom worden er heel wat activiteiten voor en door jongeren op poten gezet. Hoboken wil een ‘earthship’ bouwen met een hoop jonge vrijwilligers.
De uitvinder van het earthship is de Amerikaanse architect Michael Reynolds. Een earthship is gebouwd met afval, natuurlijke en recuperatiematerialen. Het voorziet de bewoners op eenvoudige manier van zuiver water, elektriciteit, warmte en eten. Het is een esthetisch gebouw met organische vormen die ingebed zijn in een natuurlijke omgeving. Zonder bij te verwarmen is er binnenin altijd een aangename temperatuur. Het is er koel in de zomer en warm genoeg in de winter. Het gebouw wordt naar het zuiden gericht zodat de laagstaande winterzon diep kan binnendringen. De warmte wordt opgeslagen in de bandenmuren. Door isolatie behouden de muren hun warmte. Doordat een earthship een meter in de grond wordt gebouwd, heeft het een constante temperatuur van dertien graden. Na een paar jaar verhoogt de temperatuur naar achttien graden.

Het regenwater wordt opgevangen en gezuiverd zodat het bruikbaar is om een douche te nemen en om kleren te wassen. Een deel wordt extra gefilterd zodat het drinkbaar wordt. Het afvalwater gaat naar de plantenbakken en het toilet wordt ermee doorgespoeld. Dat spoelwater gaat daarna naar een sceptische put en het loopt in een soort van rietveld waar het opnieuw gezuiverd wordt door verschillende planten. Elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen en kleine windmolens.
Lees verder...

De commentaren zijn gesloten.