27-01-11

Districtsvlaggen tegen 1 juli 2011

district,wapen,vlag,juristenkrant,Carine Govaert,Antwerpen,Hoboken,Coenraad van UrselDe Antwerpse districten krijgen tot 1 juli 2011 de tijd om een eigen vlag en wapen te kiezen. Anders krijgen ze automatisch de vlag en het wapen van de gemeente waarmee ze voor de fusie van 1983 samenvielen. Dat meldt De Juristenkrant.

Carine Govaert legt uit: "Eigenlijk moesten de districten een wapen hebben tegen 1 januari 2008. Dat moest verwijzen naar de stad Antwerpen. Maar dat lukte niet", zo zegt ze.

Oud wapen
"Hoboken wilde zijn oud wapen uit 1717 behouden: het werd nog ingevoerd toen Hoboken een hertogdom werd onder graaf Coenraad van Ursel. Ook Berchem is aan zijn oude wapen gehecht. Wilrijk schreef een wedstrijd uit voor een nieuw wapen, maar het winnende ontwerp werd door de Vlaamse Heraldische Raad verworpen. Deurne valt over de verplichte verwijzing naar de stad Antwerpen. Veel problemen dus", zo meldt De Juristenkrant.

Op 1 juli 2010 hadden nog maar drie van de acht Antwerpse districten een eigen districtswapen: Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout en Ekeren. "Daarom kwam er een nieuwe regeling, waardoor de verwijzing naar de stad Antwerpen niet meer nodig is en de districten tot 1 juli de tijd hebben om een wapen te kiezen. Die regeling wordt vandaag van kracht", zegt Govaert.

Slippen
Een soortgelijk probleem had je met de vlaggen. Volgens het Vlaams parlement moeten burgers de vlaggen van de districten en die van de gemeente waartoe ze behoren, uit elkaar kunnen houden. Een districtsvlag moest daarom twee slippen hebben. "Maar vlaggen met slippen zijn duur en de districten protesteerden tegen de extra kosten", aldus De Juristenkrant. In het nieuwe decreet dat vandaag van kracht werd, vallen de slippen weg en krijgen de districten ook tot 1 juli de tijd om een vlag te kiezen. (JDW)
Beeld: de wapenschilden van Ekeren (links) en Hoboken (rechts)
Bron: GVA

De commentaren zijn gesloten.