06-01-11

Verkeersovertreding start van wilde achtervolging

verkeersovertreding-start-van-wilde-achtervolging-in-hoboken_5_460x0.jpg

Woensdagvoormiddag vond er in de straten van Hoboken een wilde achtervolging plaats. Een bestuurder van een fout geparkeerde wagen raakte in paniek nadat hij door twee inspecteurs aangesproken werd en snelde er vandoor. De chauffeur kon uiteindelijk worden tegengehouden. Twee inscpecteurs raakten lichtgewond.

Rond 10.45 uur wilden twee inspecteurs van de afdeling Zuid op de Kioskplaats de bestuurder van een wagen BMW met Nederlandse nummerplaat controleren. De wagen stond, met draaiende motor, stil op een plaats voorbehouden voor mindervaliden. Achter het stuur van de wagen zat een man.

Geen boorddocumenten
Toen de bestuurder werd aangesproken zei hij spontaan dat zijn vriendin even in het postkantoor was. Op de vraag van de inspecteurs om zijn voertuig stil te leggen ging de man niet onmiddellijk in. De man zei dat hij ook geen boorddocumenten bij zich had.
Op dat moment bemerkte één van de inspecteurs dat onder de stuurkolom van de BMW de bedrading los hing. De bestuurder werd daarop bijzonder nerveus en hij wilde nog steeds de motor niet stilleggen. Toen de bestuurder aanstalten maakte te vertrekken nam één van de inspecteurs zijn vuurwapen ter hand, de andere nam, zoals voorzien, eveneens een veiligheidspositie in achter naast de wagen.

Geweerschot
De eerste inspecteur, die naast het geopende raam van de bestuurder stond, probeerde de bestuurder te overtuigen de wagen stil te leggen en zeker niet te vertrekken. Op dat ogenblik gaf de bestuurder plankgas en hij ging ervandoor. De inspecteur naast de wagen werd een eind meegesleurd. Tijdens dat manoeuvre ging één schot van het vuurwapen af, evenwel zonder dat daarbij op iemand werd gericht en zonder iemand te verwonden.
Daarop ging de BMW er met gierende banden vandoor. Een signalement werd doorgegeven aan de andere politie-eenheden.

Gevaarlijke manoeuvres
Korte tijd later werd de BMW door een andere politiepatrouille opgemerkt in de Smallandlaan. Er volgde een achtervolging waarbij de bestuurder van de BMW meerdere gevaarlijke manoeuvres deed en herhaaldelijk andere weggebruikers in gevaar bracht.
In de Zaanstraat probeerden twee inspecteurs met hun dienstvoertuig VW Golf, met blauwe zwaailichten in werking, een versperring op te stellen om de BMW tot stilstand te brengen. De bestuurder van de BMW reed echter, hoewel er nog doorgang was, frontaal op de politiewagen in. De twee inspecteurs werden daarbij licht gewond.
Na de aanrijding, waarbij de beide voertuigen zwaar werden beschadigd, kon de bestuurder van de BMW, een 40-jarige man uit Antwerpen, worden overmeesterd.

Paniek
Tijdens het verdere onderzoek bleek dat de bestuurder er tijdens de controle vandoor was gegaan omdat hij wist dat zijn wagen niet in orde was met inschrijving, verzekering enz... Hij wist dat hij daarmee problemen zou krijgen. Bovendien hingen er Nederlandse nummerplaten op de wagen en hing de bedrading los. Hij was dan in paniek geraakt en was daardoor nog zwaarder in de problemen gekomen.
De wagen BMW was niet geseind. De bestuurder werd aangehouden en inmiddels voorgeleid op het gerechtshof.
Bron: GVA

De commentaren zijn gesloten.