28-11-10

Nello en Patrasche naar Antwerpen?

nellopatrache.jpgDe volksfiguren Nello en zijn hond Patrasche blijven de gemoederen in Hoboken beroeren. Enkele districtsraadsleden van het Vlaams Belang voerden nog maar eens actie aan het standbeeld van het duo in de Kapelstraat.
‘We blijven het ontzettend jammer vinden dat de stad Antwerpen er een verborgen agenda op nahoudt', zegt raadslid Guy Eggermont (Vlaams Belang). ‘Ze zeggen misschien wel dat ze de iconische figuren Nello en Patrasche niet willen afnemen van Hoboken, maar tegelijkertijd steunen ze, in het geniep, de acties van stadsgids TanguyOttomer. Hij wil voor de kathedraal een nieuw beeld oprichten. En dat kan niet. Want dat betekent dat die horden Japanners, die gefascineerd zijn door het intrieste verhaal van de arme straatjongen, uit de gemeente zullen wegblijven. Vooral de middenstand, die een centje bijverdient dankzij de toeristen, zal daaronder lijden.'

Zowel de bewoners als de kleine zelfstandigen reageren bijna unaniem. Claude Vercaigne van bakkerij Kiosk, aan de Kioskplaats, is een van de vurigste voorstanders om van het district een pelgrimsoord te maken. ‘Ik ben speciaal uit Roeselare naar hier verhuisd om erover te waken dat Nello en Patrasche hier blijven', lacht hij.

Al zal er toch wel wat moeten veranderen, geeft Vercaigne toe. ‘Ik pleit voor een geïntegreerd kunstencentrum, waar de Japanners langer dan een dag blijven. Er zou hier ook een molen moeten komen. Het was een idee van de politicus HugoSchiltz, maar door gebrek aan geld heeft de gemeente het weer losgelaten.'

Cultuurcentrum Gravenhof is een optie om de iconen in onder te brengen, maar dat gebouw wordt pas opgeleverd in 2014, zegt Eggermont. Districtsvoorzitter Johan Felix (SP.A) vindt het voorbarig. ‘Wat de partij van mijnheer Eggermont doet, is pure stemmingmakerij. Daar doe ik niet aan mee', benadrukt Felix. ‘Ik zou niet liever willen dat er een groot centrum komt voor Nello en Patrasche, maar het geld is er niet.'

De stadsgids zelf, die via antwerpcitylegends.be oude volksverhalen weer nieuw leven wil inblazen en een wedstrijd uitschreef om een nieuw standbeeld te ontwerpen, ziet de heisa met lede ogen aan. ‘Ik word er misselijk van dat Nello en Patrasche politiek gerecupereerd worden', vindt Tanguy Ottomer. ‘Al 25 jaar wordt er gepalaverd en niks gedaan. Nello & Patrasche is cultureel erfgoed. Niet alleen van Hoboken, maar van heel Vlaanderen. Daar gaat het om.'
Bron: De Standaard

Commentaren

Tanguy zal natuurlijk zijn winkeltje als gids ook willen laten draaien en ziet zijn kans schoon om in de belangstelling te komen.Als het hem werkelijk om het erfgoed te doen is, kan hij het beeldje toch ook in Hoboken plaatsen?
Hoboken hangt toch ook geen copy van Rubens in Hoboken.
Gaat hij zijn Hobokense wandeling nog voort organiseren?
Trouwens hoe gaan de Japanse bezoekers reageren op twee beeldjes, eentje in Hoboken en eentje in Antwerpen?
Raar volgens mij.

Gepost door: cabrini | 30-11-10

Reageren op dit commentaar

Ik word met momenten kotsmisselijk van dat gedoe van Antwerpen. Hoboken heeft er nog nooit zo belabberd bij gelegen sinds we een district zijn geworden. Nooit is er geld en als er dan toch iets gedaan wordt dan trekt het 'oep niks'. Ben al blij dat er nu toch een cultureel centrum komt. En waarom staat er eigenlijk geen kiosk op de Kioskplaats. Kan er misschien ook geopteerd worden dat het beeldje van Nello en Patrache een andere plaats zou krijgen in Hoboken; misschien in het parkgedeelte van het toekomstige cultureel centrum?
En er hoeft inderdaad geen beeldje in Antwerpen te komen, zoals gezegd staat er hier ook geen beeld van Rubens. Hoboken is Hoboken en ik ben blij van hier te zijn.

Gepost door: Lieve smekens | 03-04-11

Ik woon een eindje van Antwerpen vandaan, maar ik ben wel begaan met het Nello en Patrasche-verhaal.
Als ik er als "buitenstaander" naar kijk, dan vind ik een beter monument, hoe het er dan ook uit ziet, een standbeeld of wat anders, aan de kathedraal een goed idee.
"Een hond uit Vlaanderen" is door Jan Corteel, een vroegere toerisme-ambtenaar, in Hoboken gesitueerd omdat hij absoluut een concrete woonplaats wilde vinden van Nello en Patrasche. Er is echter geen enkele reden om aan te nemen dat de Engelse schrijfster van het verhaal (Ouida) Hoboken bedoelde. Het dorp wordt niet vernoemd in haar boek. De situering door Jan Corteel is enkel gebaseerd op het feit dat het fictieve dorp langs een kanaal ligt. Omdat er toen nog geen kanaal in de buurt van Antwerpen was heeft hij maar de Schelde als kanaal genomen.

De bezorgheid van Tanguy Ottomer (en andere mensen) komt alleen voort uit het feit dat het huidige zwart-marmeren monumentje aan de kathedraal geregeld beschadigd wordt door vrachtwagens en dergelijke,wat een regelrechte schande is. Een duidelijker monument/standbeeld zou dit moeten voorkomen. En ja, er mag meer van te zien zijn aan de kathedraal, die plek wordt wel duidelijk vernoemd in het originele boek.

Dit is een droge analyse van de feiten. En die draait waarschijnlijk niet goed uit voor de Hobokense middenstand. Heb ik iets tegen Hoboken? nee. Schrijf ik dit bewust om Nello en Patrasche van Hoboken af te pakken? nee

Gepost door: Annelies | 02-04-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.